Verkko-opetus –
tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa
Verkko-opetus voidaan käsittää hyvin laajasti, sillä voidaan tarkoittaa esim. yksinkertaista nettisivustoa tai laajoja verkkokursseja monimutkaisissa verkko-oppimisympäristöissä.
Verkko-opetuksen suunnittelussa oleellista on huomioida opiskeltavan aineen sisältö, oppimiselle asetetut tavoitteet sekä menetelmät ja keinot, joilla niihin pyritään.
Verkkopedagogiikassa tulee aina ottaa huomioon opetettavan aineen ominaisluonne ja sen huomioiminen didaktiikassa. Opetusta suunniteltaessa on hyvä muistaa, että kaikkiin kursseihin ei ehkä edes sovi toteuttaminen verkossa. Hyvässä opetuksessa tekniikan ei koskaan tulisi olla lähtökohta vaan opetuksellisten tavoitteiden tulisi ohjata sitä, millaista tieto-ja viestintätekniikkaa on mielekästä käyttää. Opettajalla tulisikin olla selkeä näkemys, kuinka soveltaa opetusteknologiaa omaan opetukseensa.
Etäopiskelu verkossa on:
- ajasta ja paikasta riippumatonta (kurssin aikataulun puitteissa)
- sopii kirjoittamisesta pitävälle
- lähteitä ja oppimateriaaleja löytyy verkosta
- tenttejä, esseitä ja oppimistehtäviä verkosta
- ohjattuja ryhmäkeskusteluja kurssin teemoista
- tukea oppimiseen opettajalta ja muilta kurssilaisilta
Teknillisessä korkeakoulussa tehdyn selvitysprojektin mukaan, hyvä verkkokurssi on käyttäjien mielipiteiden mukaan:
- Selkeä (70)
- Vuorovaikutuksellinen (41)
- Monipuolinen (29)
- Hyvä asiasisältö (16)
- Esteettinen ulkoasu (20)
- Onnistunut linkitys (32)
Opetusta suunniteltaessa on hyvä muistaa, että kaikkiin kursseihin ei ehkä edes sovi toteuttaminen verkossa. Hyvässä opetuksessa tekniikan ei koskaan tulisi olla lähtökohta vaan opetuksellisten tavoitteiden tulisi ohjata sitä, millaista tieto-ja viestintätekniikkaa on mielekästä käyttää.
Linkit
Virtuaaliyliopistot: